EURATCO RANCH:
ZORG- EN BELEVINGSBOERDERIJ

 


Euratco Ranch was in 1993 de eerste professionele struisvogelboerderij in België met bio-ingenieur Guy Wauters als bedrijfsleider. Zijn eerste contact met de struisvogelsector was in 1989 toen hij in Zimbabwe werkte. Guy was op wereldvlak een echte pionier binnen de sector: hij startte en begeleidde verschillende projecten en struisvogelboerderijen in binnen- en buitenland.  Als ontwikkelingswerker en projectontwikkelaar werkte hij voor verschillende bedrijven en organisaties als de F.A.O. (Wereld-Voedsel-Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) in het buitenland.
Er werd voornamelijk aandacht besteed aan de opfok en export van struisvogels, prospectie naar nieuwe afzetmarkten en de begeleiding van startende struisvogelboerderijen over de hele wereld.
Guy bekwam reeds vrij vlug bijzondere opfokresultaten met jonge struisvogelkuikens, mede als gevolg van zijn éénvoudige, holistische benaderingen.
Na 2003, is het zwaartepunt van de activiteiten meer verschoven naar zorg- en belevingsactiviteiten, zowel voor particulieren als bedrijven, met het dier (struisvogels, paarden) en de natuur als één van de belangrijke ingangspoorten.

 

 


Over het algemeen worden struisvogels gekweekt omwille van hun efficiënte productie, milieuvriendelijke bedrijfsvoering en gezonde eindproducten.
De vele voedselcrisissen en de verzadiging op de internationale markt hebben de vraag naar  struisvogels de laatste jaren sterk doen verminderen.
Daardoor wordt de kuikenopfok op Euratco Ranch sinds 2003 relatief beperkt gehouden.
 
Struisvogelproducten
De eindproducten zijn het gezonde vlees, het sterke en luxueus leer, de geneeskrachtige olie (huidverzorgende producten die heel sterk in de huid doordringen), de sierlijke pluimen en de mooie eierschalen voor allerlei creatieve doeleinden….
Struisvogelvlees heeft de smaak, textuur en kleur van rundvlees maar dan beduidend minder vet en cholesterol. Daarbij is het vlees hoog in eiwitten en laag in calorieën.
Jaarlijks worden er een beperkt aantal vogels geslacht teneinde de kwaliteit van de producten en de levenskwaliteit van de dieren te bewaken.

 

 


Vlees, eenvoudige lederwaren (portefeuille, riem, handtas…), huidverzorgende crèmes en eierschalen worden verkocht indien op ‘voorraad’ of op ‘bestelling’. 
Het struisvogelvlees wordt verkocht in pakketten van gemiddeld 450 gr filet, steak of  stoofvlees en een potje paté van 180 gr.
Verkoopsprijzen: 21.50 euro per kg voor filet
17.50 euro per kg voor steak
9.00  euro per kg voor stoofvlees
5.00 euro per potje van 180 gr voor paté

 

 


Momenteel is de boerderij ook actief als zorg- en belevingsboerderij. Op deze wijze zullen de commerciële activiteiten op de boerderij samenlopen met sociaal-maatschappelijke projecten. Er wordt aandacht besteed aan duurzame ontwikkeling en de natuurlijke behoeften van mens en dier. Mensen uit zorginstellingen vervullen hierbij een belangrijke rol. Om deze activiteiten beter te leiden is de vereniging  GlobAllWin vzw opgericht.

 

 


Euratco Ranch is tevens een officieel erkende zorgboerderij waarbij mensen terecht kunnen komen met een hulpvraag. Zij worden zorgvragers of hulpboeren genoemd en draaien mee met de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij: verzorging van de dieren (struisvogels, paarden, neerhoefdieren…), onderhoud gebouwen en omheiningen, weide-beheer, uitvoering van ecologische en educatieve projecten op de boerderij…
De levenservaring, vorming en realiteitszin van het werkteam op de boerderij samen met de natuurlijke omgeving vormen een belangrijke meerwaarde voor de zorgvrager.
De zorgvragers zijn meestal jongeren uit de jeugdzorg, ex-verslaafden, mensen of kinderen met een (tijdelijk) psychisch of emotioneel probleem, mensen met een mentale of fysieke handicap, ouderen…
Mensen die nood hebben aan bezinning, sociale contacten of een waardevolle dagbesteding zijn eveneens welkom. Soms is er nood aan meerdere hulpboeren gedurende een bepaalde periode waarbij een specifiek project wordt uitgevoerd. Vele projecten staan nog in de pipe-line teneinde het belevingscentrum verder uit te bouwen.
Op de boerderij en in de omringende natuur zijn er belevingsplekken waar men tot rust en inzicht kan komen.

 

 


Op Euratco Ranch worden al de activiteiten van teambuilding, trainingen rond innerlijke ontwikkeling en zingeving, energetische natuurwandelingen etc…gegeven door de organisatie ‘Stroompunt’ (www.stroompunt.be) . Het ervaren staat hierbij centraal, de struisvogels en paarden op de boerderij zijn hierbij een mooie toegevoegde waarde vermits zij puur op ons gedrag en gemoedstoestand reageren en niet zozeer op wat we denken te zijn. De activiteiten zijn speels, avontuurlijk, ludiek en diepgaand. De belevingsplekken op de boerderij helpen verder die gevoelservaringen aan te reiken die nodig zijn gemakkelijker tot inzicht of tot rust te komen

 

 


Je kunt jezelf op een unieke manier ervaren door een bijzonder contact met struisvogels en/of paarden. De ontmoeting met deze dieren is een innerlijk avontuur: zij zijn onze partners in het geven van inzichten en gevoelssferen bij het oplossen van problemen, moeilijke situaties en het realiseren van onze doelen en wensen. Zij maken onze onbewuste patronen zichtbaar die ons dikwijls hinderen in het vinden van harmonie. Soms worden ook  de aanwezige natuurelementen en belevingspunten op de boerderij gebruikt.
De combinatie van dieren en de belevingsplekken op de boerderij hebben een grote therapeutische meerwaarde. Men kan deze plekken opzoeken voor rust maar evengoed om emoties te verwerken of te transformeren, inzicht te krijgen of gewoon belemmerende gedachten en gevoelens los te laten waardoor men zich al gauw beter voelt.  Onder begeleiding worden de zorgmensen en – kinderen aangeleerd hoe zich te verbinden met deze plekken. Verbinding met de natuurelementen aarde, water, vuur en lucht herwaardeert en versterkt hierbij het natuurlijk aanvoelingsvermogen. Specifieke ademhalingsoefeningen en stilteoefeningen kunnen het geheel ondersteunen.

 

 

Bekijk hier onze persartikels

Om deze artikels te lezen heb u Adobe Reader nodig.
Adobe Reader downloaden
klik hier
                                             

Om deze artikels te lezen heb u Adobe Reader nodig.
Adobe Reader downloaden
klik hier


Euratco Ranch – Guy Wauters
Berkenlaan 51/1, 
B-3500 Hasselt
fax/tel +32- (0)11.757030
GSM +32 - (0)473.926188
e-mail info@euratco.be
Website: Http://www.euratco.be           -  struisvogelboerderij, zorg- en belevingsboerderij
Website : Http://www.stroompunt.be    -  teambuilding, trainingen, lezingen over zijnsontwikkleing


© Copyright 2008 - Webman Design & Hosting